Low Gl index diet

Η δίαιτα αυτή βασίζεται στην κατανάλωση τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. O γλυκαιμικός δείκτης (Glucemic Index, GI) είναι μια διαβάθμιση των υδατανθράκων ανάλογα με την έκταση στην οποία αυξάνουν τη γλυκόζη στο αίμα κατά την πέψη και απορρόφησή τους. Το ευεργετικό αποτέλεσμα αυτής της δίαιτας είναι ότι τρόφιμα με χαμηλό GI εξαιτίας της αργής πέψης και απορρόφησής τους, προκαλούν σταδιακή αύξηση της γλυκόζης και της ινσουλίνης στο αίμα, ενώ αντίθετα, τροφές με υψηλό GI έχουν ως αποτέλεσμα την αξιοσημείωτη διακύμανσή τους. Η δίαιτα αυτή συνιστάται και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ( ΠΟΥ ) στις κοινωνίες της αφθονίας ως μέσο καταπολέμησης των σύγχρονων επιδημιών της παχυσαρκίας, του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων.

Τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης, η βρώμη, το μούσλι, το πολύσπορο ψωμί ή με προζύμι, το αναποφλοίωτο ρύζι, το φαγόπυρο, η κινόα, το μπασμάτι, τα ζυμαρικά «αλ ντέντε » , τα φρούτα ωμά, οι φακές, τα φασόλια, τα μπιζέλια.

Ταξιμόμηση GI Παραδείγματα
Χαμηλός GI 55 και κάτω Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, όσπρια, ολικά σιτηρά, αυγό, κρέας, γάλα, ξηροί καρποί, φρουκτόζη και προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.
Μέτριος  GI 56–69 Προϊόντα λευκού σίτου, μπασμάτι, γλυκοπατάτα, σουκρόζη
Υψηλός  GI 70 και άνω Πατάτες, πεπόνι, λευκό ψωμί και τα περισσότερα λευκά ρύζια, κορν- φλέικς , γλυκόζη.

Πηγή: www.glucemicindex.com

Πλεονεκτήματα :

  • Μακροπρόθεσμα, η δίαιτα με χαμηλό GI επιτυγχάνει τη βελτίωση της γλυκόζης και των λιπιδίων του πλάσματος, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαβήτη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά την κατανάλωση τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη στις κοινωνίες της αφθονίας για την καταπολέμηση των σύγχρονων επιδημιών, όπως είναι η παχυσαρκία, ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά προβλήματα.
  • Έχει αντικαρκινική δράση: μειώνει τις εξάρσεις της ινσουλίνης και του ινσουλινοειδή αυξητικού παράγοντα 1 (insulin growth factor -1, IGF ), παράγοντες που όπως έχει αποδειχθεί σχετίζονται με την ανάπτυξη πολλών μορφών καρκινικών όγκων.
  • Αυξάνει το αίσθημα κορεσμού, βελτιώνει την όρεξη και καθυστερεί την πείνα.
  • Προάγει τη φυσική αντοχή και βοηθά στην επαναπλήρωση της αποθήκευσης των υδατανθράκων μετά την άσκηση.

Μειονεκτήματα:

  • Η δίαιτα είναι δύσκολο να τηρηθεί απόλυτα, καθώς ο GI ως σημείο αναφοράς εξαρτάται σημαντικά από πολλούς παράγοντες και αλλάζει ανάλογα με τον τύπο του τροφίμου, την ωρίμανσή του, τις διαδικασίες παραγωγής, το χρόνο αποθήκευσης, τις μεθόδους  μαγειρέματος και την ποικιλία του. Αξιοπρόσεκτη είναι επίσης η αλληλεπίδραση των τροφών. Η παρουσία πρωτεΐνης, διαλυτών φυτικών ινών,   οργανικών οξέων, όπως το ξύδι, και λίπους μειώνουν σημαντικά το GI ενός τροφίμου. Τα πατατάκια λοιπόν, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, σε αντίθεση με την απλή βραστή πατάτα!
  • Σε ευρέως διαδεδομένες δίαιτες που βασίζονται στον χαμηλό GI, χρησιμοποιούνται τρόφιμα, γενικώς μη αποδεκτά ως υγιεινά, όπως σοκολατούχο κέικ και παγωτό ενώ αποφεύγονται η πατάτα και το ρύζι, τροφές που καταναλώνονται ευρέως σε χώρες με χαμηλά ποσοστά διαβήτη.
  • Αμφίβολη η απώλεια βάρους, αν δεν συνοδεύεται από διαιτολόγιο με χαμηλές θερμίδες και άσκηση.

Γενικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους τους υγιείς ανθρώπους καθώς δεν αποκλείει καμία κατηγορία τροφών και θρεπτικών συστατικών. Ωφελούνται όσοι πάσχουν από καρδιακές παθήσεις και σακχαρώδη διαβήτη.

Σχολιάστε

Σοφία Δ. Καλογήρου
sknutrition.gr© 2024. Όροι Χρήσης & Πολιτικής Απορρήτου.