Αποτοξίνωση και Δίαιτα

Τι είναι η αποτοξίνωση, πότε ενδείκνυται, τι πρέπει να προσέχουμε

Τοξίνες  ονομάζονται οι χημικές ουσίες ( πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, ετεροκυκλικές αμίνες, αφλατοξίνη, Ν- νιτροζαμίνη ) που έχουν αρνητικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Όσον αφορά τη διατροφή, οι τοξίνες αναφέρονται κυρίως στα συντηρητικά, τις διάφορες χρωστικές και γλυκαντικές ουσίες των επεξεργασμένων τροφίμων, τις ορμόνες του κρέατος και των πουλερικών αλλά και σε συνήθη θρεπτικά συστατικά, όπως είναι το λίπος, η πρωτεΐνη, η ζάχαρη, το αλκοόλ, ο καφές.

Σήμερα αναγνωρίζεται ευρύτατα στην βιολογία και την ιατρική ότι πολλές τοξικές ουσίες που υπάρχουν στο περιβάλλον παίζουν ρόλο στη διαδικασία εμφάνισης των πρώτων καρκινικών κυττάρων και στην περαιτέρω ανάπτυξή τους σε επιθετικούς όγκους. Το Αμερικάνικο Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο τονίζει ότι η διαδικασία της καρκινογένεσης δεν ενεργοποιεί απλώς τη νόσο, συνεχίζει κι αφότου έχει αρχίσει η νόσος.

Η αποτοξίνωση θεωρείται από τον Ιπποκράτη μέχρι σήμερα απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού, είτε είμαστε υγιείς είτε όχι.

Οι τοξίνες εισέρχονται στον οργανισμό και μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, μεταβολίζονται στο συκώτι, φιλτράρονται στα νεφρά και τελικά αποβάλλονται. Ο οργανισμός διαθέτει πληθώρα φυσιολογικών μηχανισμών και χρησιμοποιεί βιολογικά ενεργά συστατικά των τροφών που προάγουν την αντίσταση σε τοξικούς παράγοντες, μειώνουν την απορρόφησή τους και επιταχύνουν την αποβολή τους μέσω του ιδρώτα και των απεκκρίσεων.

Δυστυχώς όμως, κάποιες έχουν την ικανότητα να συσσωρεύονται στους ιστούς.

Πώς θα βοηθήσουμε λοιπόν τον οργανισμό μας να παραμείνει καθαρός από τις τοξίνες;

Μια δίαιτα αποτοξίνωσης έχει ως στόχο να βοηθήσει στον οργανισμό να απομακρύνει αυτά τα τοξικά και επιβλαβή στοιχεία από το σώμα μέσω του αποκλεισμού τους. Ακολουθώντας την πετυχαίνουμε τη θωράκιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και τη διασφάλιση της ψυχικής και συναισθηματικής μας υγείας.

Η απάντηση λοιπόν είναι με μια ισορροπημένη διατροφή βασισμένη στο πρότυπο της μεσογειακής δίαιτας που περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τρόφιμα πλούσια σε τοξίνες. Αυτό σημαίνει αποφυγή του ζωικού λίπους και του κόκκινου κρέατος και μεγαλύτερη κατανάλωση από κοτόπουλο και ψάρι, πολλά φρούτα και λαχανικά, μέτρια κατανάλωση  αλκοόλ- κυρίως προτιμάμε κόκκινο κρασί, πολύ νερό και αυξημένη φυσική δραστηριότητα.

Επιπλέον, πολλές έρευνες δείχνουν πως πληθώρα τροφών θωρακίζουν και χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό ως άμυνα σε τοξικούς παράγοντες.

Εμπλουτίζουμε λοιπόν τη διατροφή μας με:

  • Πολλές φυτικές ίνες. Κυρίως προτιμάμε βιολογικά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, φυσικά εποχής, δημητριακά και προϊόντα ολικής άλεσης, βρώμη, φαγόπυρο, όσπρια.
  • Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C: όλα τα εσπεριδοειδή- πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, γκρέιπ φρουτ, πιπεριές, καθώς και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, το σπανάκι, η ντομάτα, το κουνουπίδι. Περιέχουν αντιφλεγμονώδη φλαβονοειδή, και ταυτόχρονα διεγείρουν την αποτοξίνωση των καρκινογόνων από το ήπαρ.
    • Οργανικό γιαούρτι, κεφίρ, ξυνόγαλο, γιαούρτι σόγιας: Είναι πλούσια σε προβιοτικά συστατικά και συντελούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην διευκόλυνση της απομάκρυνσης τοξικών ουσιών από τον οργανισμό.
    • Τα πρεβιοτικά τρόφιμα επίσης, όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι, η ντομάτα, τα σπαράγγια, η μπανάνα και το σιτάρι, μειώνουν  τον χρόνο διέλευσης των βλαβερών ουσιών από το έντερο και συνιστώνται καθημερινά.
    • Η χρησιμοποίηση κάρυ στο μαγείρεμα είναι ευεργετική αποδεδειγμένα καθώς απομακρύνει την αφλατοξίνη.
    • Πράσινο τσάι: Περιέχει πολυάριθμες πολυφαινόλες που ονομάζονται κατεχίνες. Μία από αυτές, η επιγαλλοκατεχίνη του γαλλικού οξέος, είναι ένα ισχυρό μόριο που δρα αποτοξινωτικά για το σώμα ( ενεργοποιεί μηχανισμούς στο ήπαρ που αποβάλλουν πιο γρήγορα τις καρκινικές τοξίνες από τον οργανισμό ) και έχει ισχυρή αντικαρκινική δράση αφού εμποδίζει το σχηματισμό νέων αγγείων από καρκινικά κύτταρα. Προσοχή στον τρόπο παρασκευής- προετοιμασίας: εμποτίζεται σε βραστό νερό τουλάχιστον 5 με 8 λεπτά- κατά προτίμηση 10- προκειμένου να απελευθερώσει τις κατεχίνες του. Καταναλώνεται μέσα σε μια ώρα ενώ δεν αποθηκεύεται γιατί χάνει τις ευεργετικές του ιδιότητες
  • Σταυρανθή λαχανικά: το άσπρο και κόκκινο λάχανο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, το  κινέζικο λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών. Περιέχουν την σουλφοραφάνη και την ινδολη-3-καρβινόλη, που αποτοξινώνουν ορισμένες καρκινικές ουσίες και είναι ισχυρά αντικαρκινικά μόρια.
  • Μούρα, βατόμουρα, φράουλες, μύρτιλλα, φουντούκια, καρύδια: Περιέχουν πολυφαινόλες, και ιδιαίτερα το ελλαγικό οξύ, οι οποίες διεγείρουν τους μηχανισμούς αποβολής των καρκινογόνων ουσιών.
  • Κεράσια: Περιέχουν το γλυκαρικό οξύ, το οποίο αποτοξινώνει τον οργανισμό διευκολύνοντας την αποβολή ξένο-οιστρογόνων που προέρχονται από τις περιβαλλοντικές χημικές ουσίες.

Επιπλέον, στην καθημερινότητά μας

  • Επιλέγουμε απλούς τρόπους μαγειρέματος: ωμά, κομμένα με το χέρι λαχανικά, βραστά ή στον ατμό ώστε να προσφέρουν περισσότερες βιταμίνες και πολύτιμα συστατικά, πολλά από τα οποία καταστρέφονται κατά την επεξεργασία τους. Επίσης αποφεύγουμε το τσιγάρισμα και το τηγανητό φαγητό, καθώς έτσι τα τρόφιμα είναι απαλλαγμένα από τα trans λιπαρά οξέα.
  • Εντάσσουμε συστηματικά μορφές άσκησης που μας ταιριάζουν κ μας ευχαριστούν. Η άσκηση είναι ευεργετική λόγω της αύξησης του μεταβολισμού κ της παραγωγής ορμονών που βελτιώνουν τη διάθεση, ρυθμίζουν την όρεξη και αυξάνουν την αυτοπεποίθηση.

Ακολουθούν τρία ενδεικτικά μενού:

Μενού Πρωινό Μεσημεριανό Βραδινό
1 1 φλ. οργανικό γάλα

3-4 κουτ.σ. νιφάδες βρώμης ή φαγόπυρου

1-2 κουτ.σ. σπόροι chia/ ηλιόσποροι/ κολοκυθόσποροι

1 φρέσκο φρούτο εποχής

2 φρυγανιές ολικής άλεσης με μέλι

Ψάρι στον ατμό

1 μέτρια πατάτα

1 μερίδα μπρόκολο με λεμόνι

1 οργανικό γιαούρτι με φρούτα

1 φλ. πράσινο τσάι

Όσπριο με 1 κομ. τυρί άπαχο

1 φ. ψωμί ολικής άλεσης

1 σαλάτα λάχανο-καρότο με λεμόνι

1 φλ. πράσινο τσάι

2 1 φλ. φυσικός χυμός χωρίς ζάχαρη

1 τοστ με μαρούλι, ντομάτα και άπαχο τυρί

1 φλ. ξυνόγαλο ή κεφίρ

Κοτόπουλο με κάρυ

1 φλ. άγριο ρύζι ή μπασμάτι

1 μερίδα λαχανάκια Βρυξελλών με λεμόνι

1 φλ. πράσινο τσάι

λίγους ανάλατους ξηρούς καρπούς( αμύγδαλα, καρύδια )

Λαδερό με 2 κομ. τυρί άπαχο

1 φ. ψωμί ολικής άλεσης

1 μερίδα πράσινη σαλάτα εποχής

1 φλ. οργανικό γάλα

3 1 οργανικό γιαούρτι με ½ φλ. μούσλι ή βρώμη

2 ασπράδια αυγού

2 φρυγανιές ολικής άλεσης

1 φρουτοσαλάτα

1 μερίδα μακαρόνια ολικής άλεσης με φρέσκια ντομάτα και άπαχο τυρί

1 μερίδα κινέζικο λάχανο- μαρούλι

1 φλ. πράσινο τσάι

Μήλα με κανέλλα

Ψάρι στη σχάρα με λαχανικά στον ατμό

1 φλ. πουρέ

1 φλ. οργανικό γάλα με λίγο μέλι

* Το διαιτολόγιο αποτελεί πρόταση αποτοξίνωσης και πρέπει να εξατομικεύεται από τον υπεύθυνο διαιτολόγο.

Οφέλη:

  • Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση.
  • Βελτιώνει σημαντικά τη λειτουργία του εντέρου και απαλλάσσει απ’ το πρήξιμο και το φούσκωμα που προκάλεσαν οι υπερβολές των γιορτών.
  • Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φρούτων και λαχανικών και ο αποκλεισμός επεξεργασμένων τροφών, πλούσιων σε αλάτι και ζάχαρη, οδηγούν στη συνολική μείωση των θερμίδων και επομένως, στη σταδιακή απώλεια βάρους.
  • Αποκλείοντας το αλκοόλ και την καφεΐνη, με ταυτόχρονη κατανάλωση νερού και αφεψημάτων από βότανα και πράσινο τσάι, βοηθά στην άριστη ενυδάτωση του οργανισμού. Έτσι, το δέρμα είναι πιο λαμπερό, τα μαλλιά πιο δυνατά και υγιή και εξαλείφεται η δυσάρεστη «όψη πορτοκαλιού »της κυτταρίτιδας.
  • Προσφέρει μεγαλύτερη αίσθηση ευεξίας, ενέργειας και ζωντάνιας.

Πότε ενδείκνυται

Συνιστάται μετά από παρατεταμένες περιόδους γιορτών και διακοπών, όπου οι πειρασμοί είναι πολλοί και οι αντιστάσεις μας απέναντι στο φαγητό και το ποτό μειωμένες, ειδικά αν έχουμε προηγούμενη λανθασμένη διατροφική συμπεριφορά. Ανεξάρτητα από το αν επιθυμούμε ή όχι απώλεια κιλών, αποφεύγοντας τα επιβαρυντικά τρόφιμα, θα βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να ακολουθήσει τις φυσικές διαδικασίες αποτοξίνωσης και θα αισθανθούμε περισσότερο ενεργητικοί και υγιείς.

Προσοχή σε δίαιτες αποτοξίνωσης που στερούνται επιστημονικής εγκυρότητας. Οι δίαιτες αυτές  είναι επιζήμιες όταν ακολουθούνται επίπονα προγράμματα στέρησης και αποκλεισμού τροφών, πολλά υποσχόμενα αλλά αμφίβολης ποιότητας.

Το πρόβλημα με τις δίαιτες αποτοξίνωσης ξεκινάει όταν υπερβολικά, αυθαίρετα και χωρίς κανένα επιστημονικό υπόβαθρο, συνιστούν την νηστεία, τη μονοφαγία και τον αποκλεισμό τροφών, προτείνοντας για ορισμένες μέρες μόνο φρούτα ή/ και γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι δίαιτες αυτές,

1. Προκαλούν γρήγορη και απότομη απώλεια βάρους. Ωστόσο, το βάρος που χάνεται είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό νερό και μυϊκός ιστός.

2. Προκαλούν μείωση του μεταβολισμού, αδυναμία διατήρησης της απώλειας  βάρους και φυσικά εύκολη επανάκτησή του, αυτή τη φορά όμως με μορφή λίπους!!

3.Πολλές από αυτές μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση, ηλεκτρολυτικές διαταραχές, ανεπάρκεια μεταλλικών στοιχείων, αναιμία και προβλήματα στο πεπτικό σύστημα.

  1. Προκαλούν νευρικότητα, αδυναμία, εύκολη κόπωση, ατονία και μπορεί να οδηγήσουν σε διατροφικές διαταραχές.
  2. Αντενδείκνυνται σε όλες τις παθολογικές καταστάσεις και φυσικά σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες που έχουν αυξημένες ανάγκες σε ενέργεια, όπως είναι οι έγκυες και τα παιδιά.

Σχολιάστε

Σοφία Δ. Καλογήρου
sknutrition.gr© 2024. Όροι Χρήσης & Πολιτικής Απορρήτου.